Se odločaš, katero spletno izobraževanje je pravo zate? Z uporabo kode 5OFF bo tvoj nakup za 5 EUR cenejši! 😎

Sacher torta

 • Čas priprave:

  2 uri 30 minut
 • Zahtevnost:

 • Število sestavin:

  12

Večna klasika za vse čokoholike! Kombinacija kremnega, rahlega čokoladnega biskvita in marelične marmelade je res zadetek v polno. Receptov za Sacher je res ogromno, tukaj pa je še moja različica. Biskvit je sam po sebi dovolj sočen, k temu pa pripomore tudi sestavljanje še mlačnih plasti biskvita in topla marmelada. Čokoladna glazura prijetno zaokroži okus torte, zraven pa se prileže žlica stepene smetane.


Klasično Sacher torto lahko zamenjate tudi za BAM čokoladno torto.


S sestavinami recepta je mogoče pripraviti osem kosov torte.


 • Postopek priprave:

  • Pečico segrejemo na 170°C. 150 g čokolade stopimo nad paro in ohladimo do mlačnega. Rumenjake bledo stepemo s sladkorjem v prahu in vaniljevo pasto. Dodamo stopljeno in ohlajeno maslo ter premešamo.
  • Beljake s sladkorjem stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom primešamo ohlajeno čokolado; na maso presejemo moko s kakavom in z ročnim mešalnikom na nizki hitrosti premešamo, da se sestavine povežejo. Nazadnje z lopatko v dveh korakih primešamo sneg beljakov.
  • Pekač, premera 18 cm, obložimo s papirjem za peko (dno), obod pa namažemo z maslom in posujemo z moko (odvečno moko stresemo). V pekač enakomerno razporedimo maso in pečemo 15 minut z rahlo odprtimi vrati pečice (med vrata zataknemo kuhalnico), nato vrata pečice zapremo in pečemo še 40 minut.
  • Pečeno torto 20 minut ohlajamo v pekaču, nato jo vzamemo iz pekača in do mlačnega ohladimo na mreži. Medtem ko se hladi, marmelado gladko zmešamo in jo segrejemo.
  • Mlačen biskvit prerežemo na tri enake diske, hrustljavo skorjico odstranimo. Spodnji del damo na podstavek in namestimo obroč. Takoj ga pre- mažemo s 50 g marmelade in pokrijemo z drugim diskom. Narahlo potisnemo, premažemo s 50 g marmelade in pokrijemo s tretjim diskom, tako da zgornji del obrnemo na marmelado. Premažemo z ostalo marmelado (30 g) in pustimo, da se torta ohladi.
  • Ohlajeni torti odstranimo obroč in jo v celoti gladko premažemo z marmelado. Počakamo, da se marmelada nekoliko posuši. S pomočjo dveh paletnih nožev torto prestavimo na mrežo in pripravimo glazuro.
  • Čokolado z maslom stopimo nad paro in odvzamemo nekaj žlic, ki jo bomo potrebovali za napis; ostali čokoladi dodamo olje in dobro premešamo. Čokolado ohladimo do mlačnega in jo od sredine navzven prelijemo po torti. S pomočjo paletnega noža jo enakomerno, gladko premaže- mo. Torto z mrežo vred prestavimo v hladilnik, da se čokolada strdi. Ko se strdi, torto s pomočjo dveh paletnih nožev prestavimo nazaj na podstavek in jo dekoriramo s prihranjeno čokolado.
  • Torto hranimo na približno 18°C, če pa jo imamo v hladilniku, jo dve uri pred postrežbo držimo na sobni temperaturi.

O avtorju

Urška Jerman

Urško Jerman, ki ustvarja pod imenom Cake O'Clock, sladice spremljajo in navdušujejo že od malih nog. Navdih zanje je bila njena mama, katero je vedno z občudovanjem opazovala med delom in bila presrečna, ko je sodelovala pri pripravi. Tata je svojo podoporo izražal z navdušenim okušanjem in nakupom otroških kuharskih knjig, katere skrbno hrani še danes. Bile so povod za njeno prvo samostojno packanje v kuhinji, ki je z leti postalo njen poklic, katerega opravlja s srcem in veseljem.

"V upanju, da boste v receptih uživali vi in vaši najdražji, vam želim uspešno in zabavno peko!"

Urška Jerman, slaščičarka